Rakkauden rajoissa niin uhmakas lapsi uskaltaa olla

Tiistai 28.5.2019 klo 8.52 - Rakkaudella Saara


Aamuista en kovin tykkää, mutta ne jollain tapaa menee kumminkin eteenpäin. Vein lapsen päiväkotiin joka oli aika uhmakas. Liikkuminen ei oikeen onnistu kun uhma iskee hänen mieleen. Onneksi hänelle tuli uhma. Se vaan kertoo, että hän kehittyy oikean lailla. Juon teetä ja luen  kirjaa Muumipeikko ja pyrstötähteä.  Samalla mietin lapsen uhman tarkoitusta. Lukeminen ei oikeen onnistu, kun ajatus lapsen uhmasta on mielenkiintoinen. Ajatukseni pyörivät ja kysymyksiä tulee jatkuvasti. Mitäs jos kirjottaisin lapsen uhmasta. Mitä jos miettisin sen kautta mitä lapsen uhma on?. Miksi lapsella on uhma.

 
Mitä jos lapsella ei olisi uhma. Olisko se niin, että ei uskaltaisi näyttää omia tunteitaan. Vai eikö luota vanhempiinsa, että uskaltaisi näyttää tunteidensa.  Lapsen uhma kuuluu kehitykseen. Rajoista testataan ja testataan vanhempien pitkäjänteisyyttä, Kun lapsi uskaltaa näyttää omaansa uhmaa sinulle niin hän luottaa sinuun. Hänellä on turvallinen olo sinun läsnäolollasi, mutta miten sinä reagoit niin se vaikuttaa uskaltaako jatkossa lapsi näyttää tunteensa sinulle. Tässä on helppo tapa sulkeutua jos vanhemmat olisi lapselle hyökkäävällä lailla eli tiuskii tai ärjyy tai jopa rankaisee lasta. Lapsen rankaiseminen on niin väärin, että lapsi muistaa sen pitkää. Lapsen pitää antaa melua ja raivota ihan rauhassa, että vanhemmat tai vanhempi on hänen vierellään tukeakseen hänen tunteitaan. Itse annan lapsen huutaa ja osoittaa mieltä kaikessa rauhassa.Olla uhmakkaan lapsen vieressä. Antaa läsnäololla turvaa. Joskun olen ärähtänyt, mutta loppujen lopuksi se vaan pahentaa asiaa.  Eli en ole täydellinen vanhempi. Joskus olen tehnyt virheitä ja niistä oppinut. Jokainen tekee virheitä ja oppii niistä.
 
Lapsen on siis annettava osoittaa mielensä ja kysyä lapselta mikä häntä harmittaa. Vaihtoehtoja ei kannata antaa, koska lapsi voi alkaa hyödyntää sitä. Käytös sen jälkeen pahenee jos antaa vaihtoehtoja eli palkintoa.Jos hiljenet nyt niin saat jätskiä. Tai jos nyt puet niin saat katsoa lastenohjelmia. Niin ei kannatta tehdä vaan muistaa olla pomo joko antaa rajat ja suorittaa sen mitä piti suorittaa, esim vaihtaa vaipan.
 
  Ripaus sääntöjä ja  ripaus rakkautta  niin niiden rajoissa lapsen on hyvä olla. 
 Kun muistaa luoda selvät sävelet eli rutiinit niin lapsen on hyvä olla. Itse on aika tarkka rutiineista ja olen kellottanut melkein kaiken. Lapsi silloin tietää, mitä on seuraavaksi ja on helpompi toimia oikean lailla. Lapset ei ole kummiskaan robotteja vaan niillä saa olla rytmeistä huolimatta tunteiden purkauksia. Se on hyvä juttu, että lapsi uskaltaa patoutuneet asiat purkaa ja tuoda esille. 
 
Mutta jokainen vanhempi tietää mikä on paras vaihtoehto lapselle joka on uhmakas tai muuten purkaa omia olojaan. Luottakaa itseensä. Olette jokainen erityinen vanhempi ja teidän lapset on erityisiä.

Avainsanat: #lapsi #lapsenuhma #uhma #kids #tunteet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini