Miten pärjäisit ilman puhelinta yli viikon

Torstai 10.10.2019 klo 17:51 - rakkaudella saara


unknown-6.jpg

Minulla on ollut vuoden vanha puhelin ja eikä ole ollut kertaakaan huollossa kunnes se päivä koitti mitä ei ole odottanut ollenkaan. Puhelin lakkasi lataamasta ja sen kunniaksi ei puhelin enään mennyt päälle. No minulla oli varapuhelin laatikossa, mutta käytön aikana hukkasin ja enkä sen jälkeen ole löytänyt.. Niin nyt minulla ei ole ollut viikkon puhelinta ja khylk kaikki hommat kaatui päälle. Tapaamisia on nyt unohtunut jotka oli tärkeitä.Virallisia puheluita odottamassa, että saa hommat taas rullaamaan.

Eli ihan kauhean homman puhelin  teki ja nyt vaan tässä odotellaan et se tulisi huollosta takaisin. Ainaskin saan luvan kanssa erakoilla. hahahah

Ihanaa syksy tuli. Nyt haluaa sisustaa. Onko ideoita?

And_I_thought_that_niftier_cant_be_sweeter__.jpg

Ja asiasta kukka ruukkuun. Nyt tuli syksy ja kohta talvi niin kauhean kova hinku on sisustaa asunto uuteen kuntoon jos sen saisin edes siistiksi. Olisko teillä syksyisiä sisustusvinkkejä? Jos on niin kommaa tonne boksiin niin otan vinkit talteen. 

Myös kännyttömänä löytää ainutlaatuisia asioita

IMG_5478.JPG

Myös ostin ihanan kirjan jossa on ihania

tehtäviä jotka voi liittää bujoon.

Kirja on nimeltään Bucket list eli bullet journalista keksitty

IMG_5479.JPG

Muuten myös luovuin toisesta tamagotchista ja ostin itselleni tabletin. Jee! Nyt voi mennä kahvilaankin kirjoittamaan kätevämmin.

Google_Nexus_7_via_CNET.jpeg

1 kommentti .

Hyvän Mielen Vuosi

Maanantai 7.10.2019 klo 10:44 - rakkaudella saara

fullsizeoutput_132c.jpeg

Oletko koskaan miettinyt ääriydeen asti positiiva asioita itsestäsi. Mä en ole, kunnes törmäsin yhteen kirjaan joka oli täynnä posiitivisia asioita mitä pitää kirjoittaa itsestään. 

Kirjan nimi on Hyvän mielen vuosi tehtäväkirja. Nyt niitä myydään kymmennellä eurolla erikoispainosta. 

Aluksi se oli vaikeaa kirjoittaa itsestään ja eikä meinannut mitään positiivista juttua tulla niihin tehtäviin. Kunnes aloin kunnolla miettimään ja nyt on syntynyt jotain. Vielä on tehtävää edessä, että syntyisi vielä enemmän.

Ja sitä kannattaa todella tehdä sun näköiseksi :)

http://www.hyvanmielentaidot.fi Täältä nyt saa tilattua edullisesti kirjaa. Kannattaa kokeilla ja yrittää. Voi syntyä todellakin hyvää. 

Kommentoi kirjoitusta.

Tamagotchi Fairy ja magic yhdistyivät

Lauantai 5.10.2019 klo 12:27

IMG_5258.JPGHalusin yhdistää kaksi eri versioo niiden erikois hahmoilla. Katsotaan mitä tulee.

IMG_5244.JPG

 Eilen oltiin hoplopissa ja oli jännät paikat. Pitäis uskaltaa antaa enemmän tilaa lapselleni ja luottaa siihen et se tulee aina takaisin äidin luokse. Me harjoitellaan nyt sitä hoplopissa.

Lapseni rakastaa ylikaiken hoploppia. Ollaan taas menossa lähiaikoina. Ja niin meillä ensin kävi kömmähdys ja se meinas estää menemästä Hoploppiin, koska neiti oli kotona minun tietämättää sukat jalastaan. Ja vasta minä huomasin hoplopissa ja sielä on sukka pakko eli meidän olisi pitänyt mennä kotiin niin

Yksi ihana työntekijä sponssai meille sukat, jotta neiti pääsee leikkimään sielä. Niin ihanaa. Sanon ja lähetän hänelle suuret kiitokset ja olet oikein  sydämmellinen ihminen. Meillä ei ollut siis varaa ostaa itse sukkia niin olen niin kiitollinen kun hän halusi tehdä tälläisen eleen <3 <3

Kommentoi kirjoitusta.

Olenko minä Leijonaemo?

Tiistai 1.10.2019 klo 12:16 - rakkaudella saara

PHOTO-2019-05-20-09-38-00_9.jpg

Olen pitkään miettinyt olenko minä Leijonaemo? Monien pohdintojen jälkeen pystyn sanomaan ääneen, että minulla erityislapsi joka tarvitsee erityishoitoa jotta tulisi ymmäretyksi ja hän ymmärtäisi meitä. Hänellä on apukuvia käytössä ja seuraavaksi mennään tukiviittoman koulutukseen jotta voidaan myös hänelle näyttää tukiviittomia puheen lisäksi jotta ymmärtäisimme paremmin häntä ja hän meitä. 

Onko arki raskaampaa jos on erityislapsi. No on välillä haasteita, mutta kummaksi ne haasteet on saman tyyppisiä kuin minulla. Eli olen ottanut taitoija itseltäni ja yhdistänyt avun tarpeeseen ne. Eli onneksi minulla itselläni on monen vuoden kokemus erillaisista ihmisistä ja itsestäni. Olenhan itsekin ollut erityislapsi jolla on ollut ymmärtämisen vaikeutta ja kaikkea muuta. 

Ei koskaan ole liian helppoa, mutta voi ottaa rennosti ja pyytää sitä apua jos sitä tarvitsee. Meillä on sairaan hyvä päiväkoti missä olemme saaneet kaiken avun miltein. Myös puhetterapeutilta ja psykologilta. Monet tutkimukset on vielä kesken, mutta kaikki pikku hiljaa. '

Myös on hyvä asia se, että olen itse eläkkeellä ja voin saada myös omaa aikaa kun lapsi hoidossa. Eli voin ladata akkuja enemmän silloin ja taas jaksaa 100 prosentilla sen jälkeen. 

Olen siis leijonaemo ja onnellinen siitä. Lapseni on maailman ihanin omalla persoonallaan ja haasteillaan.

Vaikka teillä tulisi joskus samanlainen haaste eteen niin kannattaa heti turvautua moneenkin tahoon mistä voisi olla apua. Ei tarvitse olla yksin ja olla mukamansa tosi vahva. Joskus voi romahtaa ja sanoa et ei jaksa muuten jos ei saa nyt heti apua. 

Mitä siis omallani lapsellani epäillään niin se on autismi. Hän menee usein omaan maailmaan ja siitä on hyvin vaikeaa saada kontaktia. Vaikka olisi vaikeaa saada kontaktia niin on hyviä' keinoja millä saisi sen tähän maailmaan. Kuvilla, kosketuksella. Antaa omaa kivaa puuhaa missä voi kuormittuneisuutta vähentää.

Sold_on_RedBubble_Autism_Awareness.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tavallinen vai sähköhammasharja

Maanantai 30.9.2019 - rakkaudella saara

Puolisoni tuli yksi ilta yllätyksen keran. Hän toi minulla Oral B genius 10200w vanhan tieltä. Ennen sitä pesin tavallisella hammasharjalla ja nyt kun olen pessyt sähköhammas harjalla niin en enään vaihtaisi takaisi. Oral B genius on unelmien hammasharja. 

Mukaan tuli lataava matkakotelo ja muuta kivaa. 

Kommentoi kirjoitusta.

Kommentoi kirjoitusta.

Paras Epilaattori, Silk Epil 9

Lauantai 28.9.2019 klo 9:40 - rakkaudella saara

IMG_3593.jpeg101203_xl.jpg

Monen vertailun jälkeen päädyimme markkinoiden parhaaseen epilaattoriin joka Silk epil 9. Niin minun mielestänikin se on maailman paras epilaattori. Se on hyvin hellävarainen ja poistaa kaikki mahdolliset karvat jos haluaa poistaa. Ei ollenkaan satuta vaan hiukan nipistää jos tekee karvan poiston nyppäys toiminnolla. 

Myös siinä on tosi kiva apuvalo,että pimeässäkin voi poistaa karvoja jos haluaa. Sit sen akku on todella hyvä. En ole vielä toisen kerran ladannut kun otin sen käyttöön. Eli ei akku lopu hevillä.

Sit tähän saa muitakin kivoja varusteita.Puhdistuspäitä ja kaikenlaisia muitakin juttuja.

Ovh hinta on noin 100e ja rahansa arvoinen

on. 

101214_xl.jpgIMG_3595.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Vimble 2, ostin itselleni sellaisen

Perjantai 27.9.2019 klo 13:13

Olen kiinnostunut ja halukas parantaa kuvailua kännykällä. Aina tärhtää kuva tai on jokin muu ongelma niin ostin Vimble 2 joka parantaa ja korjaa näitä ongelmia. Olen erittäin jännitynyt, että minkalaisia kuvia saan kun avaan paketin puolisoni kanssa. 

Vimble 2 on kehottu ja kuulemma muiden kokemuksien perusteella se olisi loista kuvaukseen niin on suuret odotukset häneltä

9598291836958.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Viisas Mieli

Keskiviikko 25.9.2019 klo 11:57 - rakkaudella saara

viisas-mieli.jpg

Löysin vahingossa netistä kirjan joka mallitettu Dkt terapiasta joka on tarkoitettu niille ihmisille joilla on tunnesäätelyn vaikeuksia. Kirjan nimi on Viisas mieli ja se on ostamisen arvoinen.

Viisas mieli kirja sisältää pohdiskelu tehtäviä ja khyll sen kautta valaisee monikin asia mikä olis vaikka umpisolmussa. 

2 kommenttia .

Syksyiset tuulet

Sunnuntai 22.9.2019 klo 10:32 - rakkaudella saara

Ihanaa, että on tullut syksy. Tykkään hirveästi syksystä ja syksyn viileydestä plus raikkaasta ilmasta. Olen miettinyt kuinka monta voi olla erityismielenkiintokohteita. Minulla on ainaskin My little pony, Muumit, Harry potter ja Tamagotchit. Voiko olla noin monta vai onko jotkut vain ohimenevää. 

Minulla oli lääkärinpalaveri ja haettiin jatkoa eläkkeelle ainaskin kahdelle vuodelle. Niin sit jos on kaksi vuotta lisää eläkettä niin sit olisin ollut viisi vuotta eläkkeellä. Joka on pitkä aika.

Eläkkeelle on vaikea päästä, mutta minulla on laaja-alaiset sairaudet niin pääsen aika helposti eläkkeelle jos pääsen. Ei ole vielä tullut kertaakaan kieltävää vastausta. Koputetaan puuta, että ei niin käy.

Myös minulle haettiin vammaistukea, koska jossain asioissa tarvitsen apua ja tukea. Katsotaan saanko sitä edes. Onko edes minulla mahdollisuutta.

Nyt olo rupeaa olemaan tasainen. Ajattelen että minulla on voinut olla pitempäänkin hypomaniaa.  Ja se huomattiin vasta kuukausi sitten, koska se paheni silloin.  No nyt minulla on loistava olo. Ei ole kuukauteen tai ylittekkään ollut ahdistusta. Joka on ihnmeellinen asia. 

Olen sairastanut kroonista ahdistusta ja nyt se on poissa. Joka on aivan mahtavaa. Ihan kuin nyt olisi lapsuuden olo tilaa. Eli tosi kevyttä olo jossa ei ole minkäänlaista murhetta.

I_got_a_cavity_from_twinkies_by_LittlePinkAlpaca.png

Kommentoi kirjoitusta.

Minun päiväni

Keskiviikko 11.9.2019 klo 11:31 - rakkaudella saara

7C4F20DC-FAEB-4B18-B9AD-BD6293C3DFF3.jpeg

Herään yleensä 7.00, koska vien aamulla lapsen päiväkotiin. Viikonloppuna voin nukkua vähän pidempään.¨

Sen jälkeen olen vapaa tekemään mitä vaan ja yleensä meen salille tai meen siivoaamaan kotia. 

27F03404-5471-4978-A65F-54E953650347.jpeg

Menin siis  kirjastoon päiväkodin jälkeen hakemaan kirjoja luettavaksi.

2BFD0F03-3DF7-4E6E-9EDF-3C524B85EEE5.jpeg

Kirjaston jälkeen pidin pienen tee hetken pelin keran.

Niin se aika kuluu, että pitää hakea lapsi päiväkodista. Sen kanssa loppu illan leikittiin ja touhuttiin. Minun päiväni ei ole kovin kummallsia, koska pyrin melkein samaan päivään joka päivä. 

Kommentoi kirjoitusta.

Nutella pitzan ohje

Sunnuntai 8.9.2019 klo 12:26 - rakkaudella saara

Pizza pohjan ohje:

lPb1NmNASmqcEzQgEjxqzQ.jpg

POHJA

25 g
hiivaa
2 dl
vettä
½ tl
suolaa
½ dl
5 dl
vehnäjauhoja
   
Tämä ohje löytyy valion sivuilta. 
Kaden lämpöiseen veteen sekoitetaan hiiva ja sit muut aineet. Sit sekoatten hyvin ja kohoamaan paistoa varten. 

Pohja paistetaan pelkästään pohjana. Nutella lisätään paiston jälkeen.

Kun pohja on paistunut niin levitetään koko pohjalle paksu kerros nutellaaa. Koristeena voi laittaa nutella päälle banaania ja mansikkaa.

fullsizeoutput_de.jpeg

fullsizeoutput_f8.jpeg

Ja sit olisi hyvä laittaa hetkeksi valmiin nutella pizan jääkaappiin jäähtymään.

1 kommentti .

Reppuni sisältö

Torstai 5.9.2019 klo 10:53 - rakkaudella saara

IMG_2905.jpg

Minulla on Kånken 2 reppu malli ja siihen on mahtunut hyvin tavaraa. Mut ei niin tarpeeksi, että hankinnassa olisi toinen ja tilavampi reppu. No nyt näette mitä reppuni sisältää.

Myös olen muokannut repusta erilaisen ja vieläpä muumi teemalla. 

fullsizeoutput_1c42.jpeg

 Eli reppuni sisältö:

Minulla on e lukulaite, jossa on ekirjoja ja luen niitä bussi matkalla

Sit minulla on ensiapulaukku missä sisältää kaikki ensiapuun liittyvät asiat. Silmätipat ja särkylääkettä.

Sit minulla on filofax ja päivä vihko mihin kirjotan kaikki aikaan liittyvvää talteen ja päivä rytmin.

Sit on aurinkolasit, pattereita tamagotchi varalta ja ruuvimeisseli. Kyniä ja Sigg juomapullo. 

Ja niin nenäliinoja ja vastamelukuulokkeet. 

Vie jotain puuttuu, mutta katson vielä mitä.

fullsizeoutput_1b42.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Atooppisen hoito

Keskiviikko 4.9.2019 klo 11:19 - rakaudella saara

fullsizeoutput_1c04.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Ihan huippu talvitakin sain synttärilahjaksi, Fjärlleven Nuuk parka takki

Maanantai 2.9.2019 klo 7:53 - rakkaudella saara

Syntymäpäivä lähestyy pian ja puoliso keksi mitä hankkii minulle syntymäpäivä lahjan. Talvella kärsin kovista kivuista ja huonojen vasrusteiden takia en pysty olemaan kauaan ulkona niin puolisoni keksi et hankittaisiin minulle kunnon talvitakki joka pitää tuulta, vettä ja on sairaan lämmin kovissa pakasissa.  Niin me päädyimme Nuuk parka takkiin, joka täyttää noita kriteerejä.

Hintaa tällä  takilla on 500e eli aika kallis, mutta laadukas. Nyt kroppani ei tuu kärsimään kylmästä ja viimasta paljoakaan eli se tarkoittaa et kipuja voi olla vähemmän, kun on ulkona ja pystyy olla pitempää ulkona. Mitä normaalisti ei välttämättä pysty. Takissa on myös hyvä puoli se, että on paljon taskuja ja yhdet taskut on tarkoitettu käsien lämmittämiseen. 

Seuraavaksi hankitaan sopiva talvi pipo ja reppu. 

Reppu ja pipo tulee olemaan samaa sarjaa kun takki. Olen katsonut reppua ja varmaan päädyn Fjärlleven travel pack reppuun. Se on kuin pieni matkalaukku jossa on kaikki tavaran paikat suunniteltu hyvin, mutta katsotaan vielä mihin päädyn.

fullsizeoutput_1b52.jpeg

Whitagram-Image.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kipu kroonikon elämää

Sunnuntai 1.9.2019 klo 8:50 - saara

Olen vähätellyt paljon minun sairauttani. En halua sanoa ääneen, kuinka kipeä oikeasti olen ja uupunut. 

Siis sairastan fibromyalgiaa eli kroonisen kivun ja uupumuksen oireyhtymä. Nyt minulla on käsi sairaan kipeä, että en saa sitä nosteuttua ylös asti. Myös on hirveän väsy vaikka nukkuu hyvin unilääkkeillä.

Myös ihmettelen, että suomessa ei välitetä vielä tästä sairaudesta vaan täytyy olla työelämässä täysillä mukana. 

Minulla on ollut tämä sairaus yli vuoden ja vuosi sitten sain sen diagnoosin monien tutkimuksien jälkeen. Itse ainaskin en pidä työkuntoisena

Mikä siis on fibromyalgia?

Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta. Lisäksi heillä on erilaisia psyykkisen ja neurologisen tyyppisiä oireita. Oireiden kuva ei ole yhteneväinen. Sen vuoksi usein puhutaan oireyhtymästä. On väärin kuitenkin väittää, ettei tällaista sairautta ole olemassa.

Fibromyalgia on yleisintä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla naisilla. Arvioiden mukaan fibromyalgiaa sairastaa kahdesta viiteen prosenttia väestöstä. Lapsilla ja nuorilla sitä tavataan melko harvoin.

Syyt ja tautimekanismit

Fibromyalgian synnyn syytä ei tiedetä. Luultavasti oireyhtymän puhkeamiseen vaikuttavat monet tekijät, joiden seurauksena syntyy eräänlainen keskushermoston herkistymisilmiö. Usein oireiden alkaminen yhdistetään infektioon, vammaan tai muuhun kipua aiheuttaneeseen tilaan. Joskus paikallisena alkanut kipu muuttuu yleiseksi kipuherkkyydeksi. Esimerkiksi nivelreumaa sairastavilla on melko usein fibromyalgiaan sopivia oireita. Jotkut potilaat kärsivät yliliikkuvista nivelistä, ja joillakin oireyhtymään liittyy sosiaalisia tai psyykkisiä ongelmia. Fibromyalgiaa sairastavilla on usein myös muita sairauksia samanaikaisesti.

Yhdeksi fibromyalgian syyksi on epäilty pitkäaikaisen stressin aiheuttamaa pahaa mieltä ja ahdistusta. Stressin lähteenä voi olla toistuva ja jatkuva ulkoinen ärsyke, kuten stressiä aiheuttava työ, kiire, liikenne, melu, ihmissuhteet, rahahuolet tai työttömyys. Fibromyalgiaa sairastavilla onkin todettu samanlaisia hormonierityksen muutoksia kuin pitkäaikaisesta stressistä kärsivillä ihmisillä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, onko stressi fibromyalgian syy vai onko stressi seuraus pitkäaikaisesta ja kivuliaasta taudista.

Unen vähäisyys tai huonolaatuisuus on tavallista fibromyalgiaa sairastavilla. Syvän unen aikana aivolisäke erittää kasvuhormonia, jolla on anabolista eli kudoksia vahvistavaa vaikutusta. Jos syvä uni puuttuu, kasvuhormonia ei pääse erittymään. Sairastuneilla on todettu kasvuhormonin erityksen vähenemistä. Fibromyalgian kaltaisia oireita on pystytty saamaan aikaan laboratorio-olosuhteissa, kun koehenkilöiden normaalia unta on häiritty.

Stressin, unihäiriön tai jonkin muun syyn aiheuttamat hormonierityksen häiriöt voivat vaikuttaa keskushermostoon siten, että kivun kokeminen voimistuu. Sairastuneet kokevat usein henkilökohtaiset ja sosiaaliset paineet ruumiillisina oireina, erityisesti kipuna.

Oireet

Fibromyalgian tärkein oire on kehon eri osissa tuntuva lähes jatkuva kipu, johon vaikuttavat erilaiset ulkoiset tekijät. Potilaat kuvaavat kipua kolottavana, jäytävänä, polttavana, kirvelevänä tai viiltävänä. Kipua pahentavat kylmä, kostea ja vetoinen ympäristö sekä psyykkinen stressi. Saunassa kipu lievittyy, mutta saunan jälkeen kivut pahenevat (saunakrapula).

Fibromyalgiaa sairastavilla väsymys, uupumus ja voimattomuus, turvotuksen ja puutumisen tunne ovat myös yleisiä. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen lisäksi heillä voi olla päänsärkyä, kuukautis-, maha- ja virtsaelinkipuja. Monet potilaat kokevat niveltensä turpoavan, vaikka lääkäri ei tällaista havaitsisikaan.

Sairastuneet uupuvat ja väsyvät nopeasti henkisessä paineessa. Lähes kaikki potilaat kertovat kärsivänsä lepoa antamattomasta unesta.

Toteaminen

Fibromyalgian toteaminen perustuu potilaan kokemiin oireisiin ja lääkärin tekemään kliiniseen tutkimukseen. Tautia selvitettäessä on otettava huomioon suuri joukko muita sairauksia, jotka aiheuttavat kipuoireita. Muut samanaikaiset sairaudet eivät kuitenkaan sulje pois fibromyalgian mahdollisuutta.

Potilasta haastatellessa lääkäri kiinnittää huomiota erityisesti kivun käyttäytymiseen eri tilanteissa sekä unen laatuun. Lääkärin on oleellista havaita tietyt kivulle herkät pisteet kehossa. Jotkin kehon paikat ovat sormin painaessa erityisen arkoja. Fibromyalgia ei aiheuta muutoksia laboratoriotutkimusten tuloksissa.

Muita tutkimuksia tarvitaan etenkin suljettaessa pois joitakin uupumusta tai kipua aiheuttavia sairauksia, joita ovat anemia, kilpirauhasen toimintahäiriöt, polymyalgia rheumatica ja vaihdevuosiin liittyvät oireet. Nivelten yliliikkuvuus on myös syytä selvittää. Valitettavasti monet joutuvat loputtomaan kierteeseen erilaisia lääketieteellisiä tutkimuksia. Tätä on koetettava välttää.

Fibromyalgiaa sairastavilla todetaan usein muitakin toiminnallisia sairauksia, joita ovat esimerkiksi ärtyneen suolen tai virtsarakon oireyhtymä, endometrioosi, jännityspäänsärky, krooninen alaselkäkipu, jännityspäänsärky, uupumusoireyhtymä ja masennus. Erityisesti vanhemmilla ihmisillä fibromyalgia voi esiintyä samanaikaisesti esimerkiksi sepelvaltimotaudin, diabeteksen, nivelrikon tai nivelreuman kanssa. Tätä kutsutaan myös sekundaariseksi fibromyalgiaksi.

Hoito

Fibromyalgiaan ei ole olemassa tiettyä kaikille sopivaa ja tehokasta hoitomenetelmää, koska ilmeisesti sairauden syytkin ovat erilaiset. Potilaan omat kokemukset hoitojen vaikutuksista ovat tärkeitä. Monia potilaita helpottaa tieto siitä, että sairaus on yleinen eikä henkeä uhkaava. On helpompi sietää kipua, kun tietää, että ei ole yksin sairautensa kanssa.

Hoidon suunnittelun, toteutuksen ja seurannan perusedellytys on potilaan, lääkärin ja mahdollisesti omahoitajan tiivis ja luottamuksellinen yhteistyö. On tärkeätä katkaista tarpeettomien lisätutkimusten jatkuva kierre, joka kokemusten mukaan johtaa usein turhiin kirurgisiin toimenpiteisiin. Parhaiten fibromyalgiapotilasta pystyy hoitamaan perusterveydenhuollon lääkäri, joka tuntee hyvin potilaansa. Jos fibromyalgiaan liittyy vaikeaa uupumusta, masennusta tai muita psyykkisiä oireita, psykiatrin apuun turvautuminen on välttämätöntä.

Tiedon saaminen fibromyalgiasta on hoidon perusta. Potilaan on hyvä päästä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa fibromyalgiapotilaille tarkoitetulle kuntoutuskurssille. Tämä onnistuu yleensä ainakin työelämässä mukana oleville. Ryhmäopetuksesta on saatu hyviä tuloksia. Kursseilla vähennetään sairastamiseen liittyvää uupumusta, rohkaistaan itsehoitoon ja harjoitteluun. Stressin välttäminen ja mielihyvän lisääminen lämpimillä kylvyillä, hieronnalla ja muilla pehmeillä fysioterapian keinoilla sekä keskusteluryhmät ja psykologinen tuki toimivat yhtenä hoitolinjana. Joillekin sopii elimistön karkaisu kylmällä (avantouinti, kylmäkammio). Liikunta on keskeinen hoitomuoto. Se pitää aloittaa varoen. Sopivia liikuntalajeja ovat kävely, vesiliikunta, pyöräily, tanssi ja hiihto. Tieteellistä näyttöä on erityisesti sauvakävelyn ja Pilates-harjoittelun hyödystä. Liikunnan ajatellaan voimistavan elimistön omia kivun lievitysmekanismeja.

Lääkkeistä on jonkin verran apua muun hoidon tukena. Yhtään fibromyalgian hoitoon tarkoitettua lääkettä ei ole vielä kehitetty. Ensisijaisesti voidaan kokeilla unen laatua ja mielialaa parantavaa lääkettä kuten esimerkiksi amitriptyliiniä (Triptyl ym.). Lääkehoito on syytä aloittaa pienellä annoksella haittavaikutusten välttämiseksi. Lääkehoidon hyöty havaitaan vasta viikkojen käytön jälkeen. Tavallisista kipulääkkeistä on vain vähän apua, mutta joitakin auttaa parasetamoli. Tulehduskipulääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Hankalimmissa tapauksissa kannattaa kokeilla neuropaattisen (hermoperäisen) kivun hoitoon kehitettyjä lääkkeitä, pregabaliinia (Lyrica) tai gapapentiiniä (Gabrion ym.). 

Ennuste

Fibromyalgian ennuste on hyvä, vaikka parantavaa hoitoa ei ole. Useimpien potilaiden oireet lievittyvät joidenkin vuosien kuluessa. Kivut alkavat vähentyä noin 60 ikävuoden jälkeen. Fibromyalgia ei johda pysyviin elinvaurioihin eikä varsinaiseen invaliditeettiin.

Mahdollisuuksien mukaan on hyvissä ajoin huolehdittava sopeutumisesta työelämään. Esimerkiksi vuorotyö tai vetoinen työympäristö ovat oireita pahentavia tekijöitä. Monet joutuvat kuitenkin hakeutumaan eläkkeelle joko samanaikaisen muun sairauden tai vaikean fibromyalgian aiheuttamien psyykkisten oireiden vuoksi. Eläkkeistä päättävät viranomaiset ovat sitä mieltä, ettei pelkkä fibromyalgia ole pysyvän työkyvyttömyyden syy.

Chronic_pain.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Tamagotchin salaisuudet

Lauantai 31.8.2019 klo 9:36

7E6DE85E-EF0B-4672-A4E8-51C171F8BCAD.pngA941777F-7451-4716-94C9-31BF8F8A7100.png2ECB7542-257A-47B0-849B-8527861AE7F7.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Vain tämä hetki lapseni on pieni lapsi. Tämä lapsi jää ainokaiseksi, mutta se ei haittaa

Torstai 22.8.2019 klo 11:09 - rakkaudella saara

IMG_0688.JPG

Minulla on joka päivä erillainen taistelu. Kun silmäni aukaisen niin nään hymeilevän lapsen ja olen siitä äärimmäisen onnellinen.

Sinua kun odotin niin kaikki asiat oli päin prinkkalaa. Silti en antanut periksi ja uskalsin sun kanssa jokaisesta hetkestä. Vaikka aluksi piti näyttää kaikille, että pystyn olemaan vanhempi sinulle niin loppujen lopuksi kaikki uskoi siihen ja sanoi et olen paras äiti sinulle. Vaikka aluksi jouduimme olemaan 7 kuukautta ensikodissa niin sielä loppujen lopuksi opin paljon asioita. Turha pelätä ensikotia. Se riippuu onko sielä hyvä olla sinun omastasi asenteestasi.

No pitkän mietinnän jälkeen, että haluaisinko sinulle sisaruksen niin tajusin et oma terveyteni ei kestäisi. Niin päätin,että olet minun ainokaineni. En ota sitä riskiä,etttä menettäisin sinut. 

Siksi sanon ääneen, että tämä lapsi on nyt meidän ensimmäinen ja viimeinen. 

Eli vain tämä hetki lapseni on vielä pieni ja sen jälkeen se ei koskaan ole pieni lapsi. No lapseni on vasta kolme vuotias. Onneksi olen nauttinut jokaisesta hetkestä. Osittain myös olen helpottunut, että se on kasvanut isommaksi ja itsenäiseksi.  Myös tällä hetkellä on epäillys, että lapseni olisi erityis lapsi. Niin siksi on hyvä,että se jää ainokaiseksi. Ota nyt tämä hetki vain ja nauti jokaisesta asiasta kun lapsesi on pieni

Olen myyty jo tälle lapselle. Se on ihanan nauravainen ja iloinen lapsi. Ei koskaan mikään asia häntä paina ja hän on onnellinen, kun saa molemmilta vanhemmilta paljon rakkautta mitä tarvitsee.

PNG-kuva_132.png

Vaikka olisit ilman sisaruksia niin silti sinä voit olla tuplemmin onnellinen. Vaikka äidilläsi joskus on vaikeeta niin silti äiti,on joka hetkessä tukemassa sinua jokaisessa ongelmassa ja elämän tiessä.

fullsizeoutput_129f.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Tosi muumifani olen

Lauantai 17.8.2019 klo 12:09 - rakkaudella saara

OPNG-kuva_13.pnglen ollut kolme vuotta tosi muumifani. Joka päivä kun herään niin katson onko jotain uusia asioita tullut muumimaailmaan. Tai seuraan muuten vaan melkein joka päivä muumi sarjaa kolmesta erillaisesta versioista. Koskaan en ole kyllästynyt vaan haluni ja mieleni haluaa aina nähdä niitä tai haluaa jotain uutta muumi asiaa. 

Lempi asiani muumissa on alkuperää kunniottaen ja muumimamma. Itsekin olen vähäsen muumimamma. 

IMG_2067.jpg

Myös melkein koko asuntoni on muumimaailma. Kaikki on muumia. Petivaatteista lähtien. Myös nukun nyt väliaikaisesti sohvalla, koska olen herkkä uninen ja en saa nukutuksi hyvin ja kunnolla puolison vieressä niin siksi nukun sohvalla

Niin olen saanut aikaseksi makoisan pedin, missä on muumia ja muumipehmoleluja.

IMG_1590.jpeg

Syksylle on myös ihanat muumi lapaset ja tulossa vie pipo ja huivi. Myös löytyy maailman ihanimmat villasukat.

Whitagram-Image.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Kotiloiden kuulumisia

Perjantai 16.8.2019 klo 7:30 - rakkudella saara

fullsizeoutput_1a52.jpeg

Surullisia uutisia. Pari kotiloa on kahden viikon sisällä lähtenyt taivaan kotiin.  Enkä tiedä miksi. Muut voi kummiskin hyvin. Poikasia ei ole vielä tullut, mutta odotetaan. Nyt sain siivottua kunnolla terraarion ja seuraava siivous on kahden päästä. 

fullsizeoutput_1a53.jpeg

Tiikerikotilosta on jo tullut aika möhkäle. 

Ja kohta se täyttää kaksi vuotta. Ihanaa. 

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »