Terraarion siivousta, kuulumisia ja kotiloiden lihapäivä

Perjantai 31.5.2019 klo 10.40 - Rakkaudella Saara

13 munasta. kuoriutui kuusi eli lopuista munista ei kuoriutunut mitään vaikka ensimmäiset poikaset oli kuoriutunut kaksi viikkoa aikaisemmin.  No minulla on vielä toiset 11 hautumossa ja katsotaan kuinka moni kuoriutuu niistä. Näissä poikasissa jotka on kaksi viikkoa yhteensä kuoriutunut niin niissä on ainaskin pari albiinoa. On jännää katsoa miten nää alkaa kasvamaan. 

Sitten toinen poikue täyttää kohta kuukauden ja ne on kasvanut hyvin. Siirsin vielä ne pienempää rasiaa, että saa rauhassa kasvaa ja saa paremmin syötyä. Eikä sit väsy matkalla jos ruokaa tai kalkkia etsii. Nämä poikue on varattu. 

Kolmas poikue täyttää kaksi kuukautta ja niistä on kaksi varattu eli vielä yksi etsii kotia. Katsotaan jos minä pidän sen. Kun se on minun lemppari on olen nimennyt sen tikruksi. Ne on jo melkein kolme senttiä kooltaan ja kasvaa tasaiseen tahtia. Näitä minulla on kuusi ja kaksi nukkui pois ja yksi löysi jo kodin. Eli nyt minulla on niitä kolme. 

2154t13pREGCtMdGx7M8bA.jpg

Sen verran on minun kasvattamia poikasia munavaiheesta ja sitten minulla on neljä reticulataa mitä kasvatan kuukauden iästä lähtien. Ne asustaa pakasterasiassa jayhdellä on kasvuhäiriötä. Ensi viikolla saan kunnon kalkkijauhetta niille, että niiden kuoret vahvistuu vielä paremmin.

Myös kaikilla kotiloilla on nyt ollut liha päivä eli on saanut raakaa lihaa kasvaekseen hyvin ja saa tarpeeksi proteiinia mitä tarvitsee kuoren vahvistamiseen. Myös kalkki on erittäin tärkeä kuoren vahvistamiseen ja kasvuun!!

Sitten ensi viikolla minulle tulee tumma reticulata nimeltään Nasu.

Sit tulee kaksi Reticulata albiinoa Cola ja Myy, koska noista neljästä kuukauden ikäisistä poikasista ei vielä saa varmuutta, kuka vielä niistä selviää. Kuoriutuneet 30.3.2019

Ja lopuksi ja. viimeiseksi tulee kaksi Jadatzia. En kasvata näitä. En todennäköisesti kasvata pitkään aikaan mitään. Vaan odotan ajan kulua ja kasvattelen näitä mitä minulla on.  Jadatzin nimeksi tuli Nyyti ja Esi- Isä.  Syntyneet 22.2.2019

Sit minulla on Muumimamma ja Muumipappa 2018.Mörkö 2019 Viimeksi isoimmat ja vanhimmat on Jesper, Joonatan, Kasper 2017 . Nämä on lajiltaan Achatina Fulica eli normaali akaattikotilo.

61505213_331780940838348_3885432792707760128_n.pngzUUXxuSqT2WApc5h1M0lLQ.jpg

ghQQCJpQRCtVQ9KflOPQ.jpg

Minulla on siis yli 200 litrainen asumus isoille ja tuleville isoille. Pienet on pakasterasiassa ja Mörkö on muovilaatikossa koska on kohta 5 kuukauden ikäinen ja terraario on sille vielä liian iso. Huomasin sen, koska se ei syönyt tarpeeksi kalkkia ja ruokaa. Se ei varmaan jaksanut mennä sinne asti missä ne oli tarjolla. Nyt se siis on vahvistumassa ja kasvamassa pienemmässä 22 litraisessa muovilaatikossa. Sinne myös tulee Jadatzit kasvamaan. Vasta melkein vuoden iän lähestyessä voin kai siirtää ne sitten terraarion. Myös reticulat siirretään vasta muutaman kuukauden päästä. Ensin ne saa olla kanssa isommassa muovilaatikossa kasvamassa ja sitten lähellä vuoden ikää ne kanssa siirretään terraarioon. 

Pää terraario eli se 200 litrainen siivotaan kolmen viikon välein, koska se pysyy tosi puhtaana pitkään. Viikko sitten putsasin sen ja viime siivous väli oli kaksi viikkoa siitä päivästä. Miksi vaihdoin aikaisemmin niin kirotun siitepölyt lensi sinne terraarioon ja alkoi itämään. 

Sitten poikasten muovipoksit siivoan kerran viikossa tai joskus melkein joka päivä, koska ne on kova kakkimaan ja sotkemaan. Ja ne on herkempiä sairastumaan niin siksi kannattaa olla tarkka puhtaudesta. 

WaM4xSiIQdmle1BNnHWEZw.jpg

Eli tälläinen asumus on pää terraario. Seuraavaksi kun asukit on nyt löytynyt niin voin 

keskittyä säästämään ja sisustamaan paremmin. Akaattikotilot ei hirveästi vaadi sisustukselta mitään, mutta vuoden päästä kun sinne menee Reticulatat niin sinne tarvitsee lämpömaton ja paljon enemmän oksia jotta ne pääsee kiipeilemään mistä ne tykkää kaikista enemmän. Ennen talvea ostan jo lämpömaton, koska meidän asunto on aika kylmä talvella.

Turpeena käytän Honkong luonnon turvetta jossa on 60 litraa ja maksaa 5 euroa.

Kalkkina käytin seepiansuomua kunnes nyt vaihdan Kalkkijauheeseen, koska seepiansuomu on helposti pilaantuva ja kun se pilaantuu niin oksennus minulla lentää. 

Eipäs mitään muuta tässä. Kaikki voi hyvin ja kasvaa hyvin. Näiden kanssa on kiva puuhailla ja saa ajatukset muualle. Nämä on tuonut niin monta hyvää juttua tai asiaa, että en koskaan luopuisi tästä harrastuksesta. Kaikki ylimääräinen aika menee näihin ja siksi nykyään ajettelen vähemmän ja sen myötä ahdistus on helpottunut. Myös tämä on enemmän innostanut siivoaamaan asunnon jotta sitten loppu aikaa jäisi näille jos lasta ei ole kotona tai minun aikana. Kotilo harrastusta harrastan silloin kun kaikki muut nukkuu tai kaikki muut on poissa jossain muualla.  Eli se mun luppo aika menee näihin. Ja nämä ei vaadi paljoakaan aikaa vaan näihin menee vaan sen verran mitä haluaa ja sen verran että kaikki terraarioit ja ruuat on siivottu. Nämä ei vaadi kellotettu aika taulua ja eikä vaadi joka päiväistä huomiota. Eli helppoja ja ihania lemmikkejä. 

´

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: akaattikotilo, Achatinafulica, kotilo

Nyt aloin taas kiinnostua Harry Potter maailmasta

Keskiviikko 29.5.2019 klo 10.04 - Rakkaudella Saara

Olen fanittanut harry potteria koko lapsuuden. Sellainen maailma missä voisi itsekin elää, mutta tavallaan elänkin siinä maailmassa lukemalla ja katsomalla Harry Potteria. 

Siihen tarinaan ei koskaan kyllästynyt ja sain kokea viime marraskuussa ikimuistoisen kokemuksen Harry Potter studiolla.

 Poika joka elää ja joka on historiassa velhojen, noitien maailmassa lord voldemortin kuolettavan iskun jälkeen. Kukaan ei meinannut uskoa, että Harry Potter pelastaisi velhojen maailman ja sillä oli heti syntymän jälkeen jo viha miehiä jotka halusivat sen kuoleman.

Nyt tällä hetkellä luen ja kuuntelen Harry potter salaisuuksien kammiota.  Minulla on melkein kaikki kirjat ja elokuvat. Myös olen ollut kuukausi tilauksessa jossa tulee yllätysboksi kerran kuukaudessa täynnä Harry Potter fani tuotteita.

AdobeStock_114447240.jpeg

Harry Potter studio oli kyllä maailman paras paikka mitä maailmassa on. Sielä uppoutuu heti siihen maailmaan ja saa tietää kaikki salaisuudet siitä leffasta.

Menimme sinne paikkaan ensin junalla ja sitten rautatieasemalla oli bussi joka oli vain tarkoitettu Harry Potter studion kävijöille. Bussi oli koristeltu Harry Potter kuosilla ja se oli upea. Myös bussimatkan aikana oli kooste video joka nosti tunnelman jännittyneisyyttä 

6787237746635761461_IMG_3094.jpg

ja malttamattomuutta odottaa tulevaa mitä tulee kokemaan ja näkemään.

-9013291786765904243_IMG_3303.JPG10800719712_IMG_3026.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: harrypotter, books, fantasia, jkrowling

Rakkaus muumeihin

Tiistai 28.5.2019 klo 9.03 - Rakkaudella Saara

Muumit on mun juttu. Rakastan muumeja ja niiden tarinoita. Kuinka onnellisia muumit on huolen häivää. Se tuo onnellisuutta ja turvaa.

Tove Jansson teki muumi tarinoita sodan aikaan ja siitä kaikki voivat kuvitella kuinka karua sota on. Tove Jansson taiteilija perheestä ja taide oli perheessä ensi sijainen asia. Tove jansson pienestä asti kuvitti asioita ja ehkäpä kirjoittinkin asioita. Olen keräillyt kaikki muumi kirjat ja tove jansson elämän kerran.

Muumilaakso on pohjomaiden sään mukaisesti tehty.  Talvet on suomessa on raskaita, mutta joka kerta kevät herättää ihmiset eloon niin muumitkin. Muumit muistuttaa minun perhettä. Koskaan ei ole kellekkään ovi lukossa vaan kaikki tervetulleita taloon.  Tove Janssson rakasti merta niin kuin alkuperää kunnioittaessa näkyi tai muumipappa ja meri. Meri on minulle kanssa erittäin tärkeä. Meri ja kallio sielä voisin asua. Tuhotulva on ensimmäinen kirja jossa on karu alku joka muistuttaa sodan maailmaa.

Toivottavasti koskaan muumit ei katoaisi maailmasta. Sinne maailmaan voi aina uppotua ja kokea huuman seikkailut. Ja jännä juttu mistä on syntynyt muumitalo. Se pitää muistuttaa kaakeliuuntaa josta esi-isät on lähtöisin. Itse muistutan niiskuneitiä ja lempi hahmo on esi-isät.

Itse on asuntoon tehnyt melkein muumimaailman. Kaikki on melkein muumia ja se tuo kotiin turvaa. En koskaan kasva aikuiseksi. Olen henkisesti aina lapsi, sano mitä vaan muut. Olen ikuisesti muumifani.
IMG_0440.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #muumi, #moomins, Love, #inlove

Rakkauden rajoissa niin uhmakas lapsi uskaltaa olla

Tiistai 28.5.2019 klo 8.52 - Rakkaudella Saara

Aamuista en kovin tykkää, mutta ne jollain tapaa menee kumminkin eteenpäin. Vein lapsen päiväkotiin joka oli aika uhmakas. Liikkuminen ei oikeen onnistu kun uhma iskee hänen mieleen. Onneksi hänelle tuli uhma. Se vaan kertoo, että hän kehittyy oikean lailla. Juon teetä ja luen  kirjaa Muumipeikko ja pyrstötähteä.  Samalla mietin lapsen uhman tarkoitusta. Lukeminen ei oikeen onnistu, kun ajatus lapsen uhmasta on mielenkiintoinen. Ajatukseni pyörivät ja kysymyksiä tulee jatkuvasti. Mitäs jos kirjottaisin lapsen uhmasta. Mitä jos miettisin sen kautta mitä lapsen uhma on?. Miksi lapsella on uhma.

 
Mitä jos lapsella ei olisi uhma. Olisko se niin, että ei uskaltaisi näyttää omia tunteitaan. Vai eikö luota vanhempiinsa, että uskaltaisi näyttää tunteidensa.  Lapsen uhma kuuluu kehitykseen. Rajoista testataan ja testataan vanhempien pitkäjänteisyyttä, Kun lapsi uskaltaa näyttää omaansa uhmaa sinulle niin hän luottaa sinuun. Hänellä on turvallinen olo sinun läsnäolollasi, mutta miten sinä reagoit niin se vaikuttaa uskaltaako jatkossa lapsi näyttää tunteensa sinulle. Tässä on helppo tapa sulkeutua jos vanhemmat olisi lapselle hyökkäävällä lailla eli tiuskii tai ärjyy tai jopa rankaisee lasta. Lapsen rankaiseminen on niin väärin, että lapsi muistaa sen pitkää. Lapsen pitää antaa melua ja raivota ihan rauhassa, että vanhemmat tai vanhempi on hänen vierellään tukeakseen hänen tunteitaan. Itse annan lapsen huutaa ja osoittaa mieltä kaikessa rauhassa.Olla uhmakkaan lapsen vieressä. Antaa läsnäololla turvaa. Joskun olen ärähtänyt, mutta loppujen lopuksi se vaan pahentaa asiaa.  Eli en ole täydellinen vanhempi. Joskus olen tehnyt virheitä ja niistä oppinut. Jokainen tekee virheitä ja oppii niistä.
 
Lapsen on siis annettava osoittaa mielensä ja kysyä lapselta mikä häntä harmittaa. Vaihtoehtoja ei kannata antaa, koska lapsi voi alkaa hyödyntää sitä. Käytös sen jälkeen pahenee jos antaa vaihtoehtoja eli palkintoa.Jos hiljenet nyt niin saat jätskiä. Tai jos nyt puet niin saat katsoa lastenohjelmia. Niin ei kannatta tehdä vaan muistaa olla pomo joko antaa rajat ja suorittaa sen mitä piti suorittaa, esim vaihtaa vaipan.
 
  Ripaus sääntöjä ja  ripaus rakkautta  niin niiden rajoissa lapsen on hyvä olla. 
 Kun muistaa luoda selvät sävelet eli rutiinit niin lapsen on hyvä olla. Itse on aika tarkka rutiineista ja olen kellottanut melkein kaiken. Lapsi silloin tietää, mitä on seuraavaksi ja on helpompi toimia oikean lailla. Lapset ei ole kummiskaan robotteja vaan niillä saa olla rytmeistä huolimatta tunteiden purkauksia. Se on hyvä juttu, että lapsi uskaltaa patoutuneet asiat purkaa ja tuoda esille. 
 
Mutta jokainen vanhempi tietää mikä on paras vaihtoehto lapselle joka on uhmakas tai muuten purkaa omia olojaan. Luottakaa itseensä. Olette jokainen erityinen vanhempi ja teidän lapset on erityisiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #lapsi #lapsenuhma #uhma #kids #tunteet